Zaštićeno geografsko poreklo pirotskog kačkavalja

Bez autora
Mar 18 2013

Zavod za intelektualnu svojinu Srbije doneo je rešenje o zaštiti imena geografskog porekla pirotskog kačkavalja od kravljeg mleka i od danas se taj proizvod nalazi na listi prozvoda sa zastićenim geografskim preklom na sajtu tog zavoda. Opština Pirot pre 2,5 godine krenula je u proceduru zaštite geografskog porekla pirotskog kačkavalja. Taj proces je okončan i pirotski kačkavalj je zaštićen. To ime se dosta zloupotrebljavalo i postojalo je dosta mlekara i proizvođača koji su i van teritorije Pirota koristili ovaj proizvod. Zaštita geografskog imena pirotskog kačkavalja proizvođačima sa tog područja će pomoći da zauzmu bolju poziciju na tržištu Srbije i van Srbije. Mora se podići sirovinska baza, a proizvođačima će u tome pomoći opštinski Fond za razvoj poljoprivrede.

Zaštićeno geografsko poreklo pirotskog kačkavaljaZavod za intelektualnu svojinu Srbije doneo je rešenje o zaštiti imena geografskog porekla pirotskog kačkavalja od kravljeg mleka i od danas se taj proizvod nalazi na listi prozvoda sa zastićenim geografskim preklom na sajtu tog zavoda.

Predsednik Opštine Pirot Vladan Vasić je podsetio da je Opština Pirot pre 2,5 godine krenula u proceduru zaštite geografskog porekla pirotskog kačkavalja. Taj process je okončan i pirotski kačkavalj je zaštićen. To ime se dosta zloupotrebljavalo i postojalo je dosta mlekara i proizvođača koji su i van teritorije Pirota koristili ovaj proizvod, rekao je on.

Vasić je izrazio nadu da će zaštita geografskog imena pirotskog kačkavalja proizvođačima sa tog područja pomoći da zauzmu bolju poziciju na tržistu Srbije i van Srbije. Dodao je da se mora podići sirovinska baza i najavio da će proizvođačima u tome pomoći opštinski Fond za razvoj poljoprivrede.

Prema njegovim rečima, kada se govori o brendovima Srbije veći deo je iz pirotskog kraja. Osim kačkavalja, tu su i pirotski ćilim, jagnje, peglana kobasica i drugi proizvod, Vasić je dodao da je pirotski ćilim zaštićen pre nekoliko godina i da ima oznaku geografskog porekla.

U pirotskom kraju se, prema podacima iz Opštine Pirot, godišnje proizvede oko 60 tona pirotskog kravljeg kačkavalja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik